X PERFORMANCE NA DŹWIĘKI.

Hommage à Andrzej Bieżan

Koncert muzyki eksperymentalnej, performance dźwiękowy

Gość honorowy Mia Zabelka

Kuratorzy: Ryszard Ługowski, Marcin Krzyżanowski

Koncert 20 września 2023 roku o godz. 18.00

Sala widowiskowa MIK, ul. Elektoralna 12, Warszawa

oraz debata 21 września o godz. 14.00

Sala Elektorska MIK, ul. Elektoralna 12, Warszawa

Od dziesięciu lat Galeria XX1 wraz z Fundacją Sztuk Krytycznych organizuje interdyscyplinarne wydarzenie Performance na dźwięki, które poświęcone jest Andrzejowi Bieżanowi – kompozytorowi, muzykowi, inicjatorowi wydarzeń artystycznych. Jest on przykładem twórcy uniwersalnego, łączącego wiele dziedzin sztuki i muzyki w swoich realizacjach.

Andrzej Bieżan zginął tragicznie w 1983 roku. Jego rówieśnicy i koledzy, którzy w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych z nim współpracowali, dziś są wybitnymi postaciami w świecie sztuki i muzyki. W tym roku w 40. rocznicę śmierci muzyka, jubileuszowa edycja festiwalu gościć będzie występujących muzyków: Mieczysława Litwińskiego, Zdzisława Piernika, Marcina Krzyżanowskiego, Tadeusza Sudnika, Krzysztofa Ścierańskiego, Edwarda Sielickiego, Ryszarda Ługowskiego, Paulinę Sylwestrowicz i Mię Zabelkę oraz artystów performance: Zuzannę Paluch, Łukasza Skąpskiego, Xawerego Deskur.

Gościem honorowym koncertu jest Mia Zabelka – współczesna austriacka skrzypaczka, improwizatorka i kompozytorka. Tworzy muzykę eksperymentalną i sztukę dźwięku.

Wydarzeniu towarzyszy debata 21 września, o godz. 14:00 (MIK, Sala Elektorska) z udziałem m.in. Bolesława Błaszczyka i Grzegorza Borkowskiego oraz wystawa Krzysztofa Topolskiego Pło (Galeria XX1).

Wstęp na wszystkie wydarzenia wolny

Organizator: Galeria XX1

Współorganizator: Mazowiecki Instytutu Kultury, Fundacja Sztuk Krytycznych.

wydarzenia towarzyszące 66. Międzynarodowemu Festiwalowi Muzyki Współczesnej „Warszawska Jesień”

Wpisy o podobnym temacie

IX Performance na dźwięki

IX Performance na dźwięki | Partytura wizualna   21 września 2022, godz. 18:00sala widowiskowa MIK, Warszawa, ul. Elektoralna 12, wstęp wolny * Performance:   Łukasz Głowacki, Artur Tajber, Władysław Kaźmierczak, Ewa Rybska * Dźwiękowa interpretacja video i...