Paweł Sala

Paweł Sala  – reżyser, dramaturg, scenarzysta. Absolwent Kulturoznawstwa na UAM w Poznaniu, U.Ł. w Łodzi i U.Ś. w Katowicach oraz Reżyserii Radiowej i Telewizyjno-Filmowej na Wydziale Radia i Telewizji U.Ś. w Katowicach.

Autor sztuk teatralnych: m. in.

Od dziś będziemy dobrzy, 2001

Spalenie matki 2002/2006

Mortal Kombajn, 2004

Gang bang albo Syndrom Sztokholmski, 2005

Szwaczki, 2005

Ciemno wszędzie, 2005

Trzecie przyjście, 2006

oraz scenariuszy fabularnych

Syn Królowej Śniegu  – w finale konkursu Hartley-Merrill, 2002

Więcej niż jedno życie – w finale konkursu Hartley-Merrill, 2007

Porwani – w finale konkursu Hartley-Merrill, 2008

Matka Teresa od kotów

Autobus – projekt serialu 13 odcinkowego

reżyserował m.in.

własną sztukę „Od dziś będziemy dobrzy” dla  Teatru TVP,

adaptację „Heroiny” wg. Tomasza Piątka na scenie Studio Teatru Narodowego,

ostatnio monodram własnego autorstwa na scenie Teatru Wytwórnia w Warszawie,

poza tym realizował wiele filmów dokumentalnych m.in. „Statyści”, oraz programów i reportaży dla TVP i Canal+.

film fabularny „Matka Teresa od kotów” – premiera światowa lipiec 2010 Karlove Vary, premiera polska wrzesień 2010, nagrody w Karlowych Varach za najlepsze role męskie Filip Garbacz&Mateusz Kościukiewicz, w Koszalinie nagroda im. Stanisława Różewicza za reżyserię oraz młodzieżowego jury, w Tbilisi nagroda im. Paradżanowa za rozwijanie języka filmowego, „Paszport Polityki” w dziedzinie filmu, nagroda Kanału Kultura TVP, główna nagroda na Festiwalu Reżyserii Filmowej w Świdnicy.

Film fabularny „Niewidzialne” według własnych „Szwaczek” z rolami Sandry Korzeniak, Haliny Rasiakówny, Natalii Rybickiej, Pawła Dobka i Aleksandry Popławskiej, premiera 2018 rok.

Mieszka w Warszawie.

TWÓRCZOŚĆ